4 Temmuz 2012 Çarşamba

Rap Nasıl Yapılır-Temel Donanımlar-Mikrofon-Ses Kartı v.s

Bahsettiğim gibi rap yürekten gelen birşey ve eğer ki profesyonel iş yapmak istiyorsan o kadarda ucuz bir uğraş değil.Şimdi sana rap yapmak için gereken temel donanımları sayıcam ki önüne engel olmasın :) Eğer öğrenciysen ve kayıt alacak imkanın yoksa Stüdyo kurmakta sana destek çıkacak arkadaşlarında yoksa o zaman ek bir iş bulup para biriktirebilirsin mesela bir restoranda part-time olarak çalışarak :)

İhtiyacın olan bütçe tahmini 1.200 lira civarlarında :) Bunlar Donanım ve yazılımı temin edebilmen için.Aslında yazılımı aklını çalıştırırsan bedavaya bile temin edebilirsin :) Bu bütçeye gerçekten prof bir stüdyo kurabilirsin bu seni hobi olarak yaptığın rapte oldukça tatmin eder :) Eğerki bu parayı toparlıyamıyorsan  o zaman üzülme düşük bütçe içinde bir paket hazırladım :)

Müzik ekipmanı olarak en güvenilir sitelerden birisi www.mydukkan.com 'dur buradan aldığım bütün ürünleri sorunsuz olarak kullanabildim hatta iade olayında bile sıkıntı yaratmadılar :) Başka siteleri araştırıp oralardan da alışveriş yapabilirsin fakat sakın bir hataya düşüp ikinci el ürünleri satan sitelere başvurma ekipman alacaksan her zaman sıfır olmasına dikkat et heleki midi klavyelerde iki kat fazla dikkat et midi klavyeleri hiçbirşekilde ikinci el alma :)

Donanım:

Mikrofon : Rode Nt1a

Ses kartı : M audio fast track pro 1 / 2

1 xrl kablosu

1 Popfilter

1 Mikrofon ayaklığı

1 Stüdyo kulaklığı

Yazılım

Steinberg Cubase 5

Ben bu ekipmanlar ile 2 sene boyunca çalıştım ve gayet memnun kaldım :)
Eğerki hala rap senin hayalindeki hobi değilse  o zaman ufak bütçeyle sadece denemek için bir başlangıç yapabilirsin :)

Donanım :

10 Liralık Skypal marka Çubuk Mikrofon

10 liralık Snoopy kulaklık

Yazılım :

Cool edit Pro 2

Peki neden bu kadar yüksek fiyatlar ?

Müzik maalesef çok büyük paralara ses kalitesinde çok az bir değişiklik yaratan lanetle anılmıştır.Tabikide bütçene uygun birşeyler arayabilirsin ama bana göre hevesini hemen alma biraz bekle gerekli parayı biriktir ve uzun ömürlü ekipman satın al.

Neyime yarıyacak bu kadar şey ?

Rode nt1a Profesyonel bir kondensatör mikrofondur.Bu tür mikrofonların amacı sesini olabildiğince net ve doğal olarak kaydetmektir.Bunu asla ucuz bir kulaklıklı mikrofon yapamaz isterse 100 tl olsun . 100 liralık kulaklıklı mikrofonlar acele bir iletişim için düşünülmüş olarak üretiliyor tatmin edici ses olarak değil.

Mikrofonda olduğu gibi bilgisayarında da asla profesyonel bir ses kartı bulamıyacaksın.
 M audio fast trackler profesyonel  extern ses kartları olarak düşünülmüş yani senin bilgisayarın ile mikrofonun arasındaki bağlantıyı kuran ses kartı olarak.Buda senin kayıtlarının boyutunu tamamen değiştiriyor.

XLR kablosu mikrofonunu ve ses kartını birbirine bağlaman için gerekli olan kablodur.

Popfilter yapı olarak komik durabilir ama olmazsa olmazıdır bir stüdyonun.Sebebi pop filter Sert çıkan 'p' ve ıslık sesi gibi çıkan 's' harflerini filtreler böylelikle kayıt kaliten artar. Elini ağzına tutup papapap dediğinde daha fazla nefes alıp verişini hissedersin aynı şekilde seseses dediğinde bu seferde nefes seslerinin olmadığını görürsün bu kayıtta çok kötü durar.

Mikrofon ayaklığın olmak zorunda mikrofonunun sabit durması için  yoksa mikrofonu elinde tutmak zorunda kalırsın ve böylece kayıt alman zorlaşır.

Stüdyo kulaklığı önemli çünkü özel girişleri var jackları büyüktür ses kartına bağlaman için.

Cubase 5 senin müzik fabrikan daha sonra açıklıyacağım :) Bu program sayesinde mükkemel şekilde kayıt alıp kaydını mixlersin masteringlersin :)

Rap yapmak için başka neye ihtiyacın var ?

Çalışan bir bilgisayara :) Güçlü özelliklere sahip

Kalem ve Kağıt veya Bilgisayardaki wordpad :)

Odanda aletleri kurabilmek için yeterince yer :)

Müziğini yapmak için zaman ve sabır :)

www.facebook.com/cengizhantv

Cengizhan Turgay Özdemir

3 yorum:

  1. FL anlatımı olcak mı blogda abi

    YanıtlaSil
  2. Abicim benim bil yok t40 kullaniyorumda benim icin onerin varmi mikrofon program falan?

    YanıtlaSil
  3. Siteinberg cubase nin tel modelini indiriyorum olur hdrhalde

    YanıtlaSil